Funds – γύπες και τρόμος για 100.000 νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια

Κατασχέσεις εν’ όψει για χιλιάδες σπίτια – Θα εισπράττουν απ’ όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν

Σφίγγει η μέγγενη γύρω από τους Έλληνες φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της χρεοκοπίας.

Χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων θα βάζει η Εφορία από το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν αυτοί καθυστερούν να πληρώνουν τους φόρους τους έστω και για λίγες ημέρες, και μάλιστα προτού τα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα!

Η «λεπτομέρεια» αυτή περιέχεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε χτες μαζί με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εμμένει στην εκτίμησή της ότι το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα 7,5 δισ. ευρώ, αντί των 4 δισ. που έλεγε μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.

Η Κομισιόν ζητά επιπρόσθετα να μονιμοποιηθούν τα έκτακτα χαράτσια, τα οποία λήγουν μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και ο φόρος ακινήτων (χαράτσι Βενιζέλου) που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι επισκέψεις στελεχών ξένων κεφαλαίων των λεγόμενων distress funds, οι οποίοι φλερτάρουν με την αγορά μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια θα πληρώσουν στις τράπεζες ένα μέρος των δανείων που θα αγοράσουν και στη συνέχεια θα αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλομένου ποσού από τους δανειολήπτες, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Ουσιαστικά δηλαδή θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα δάνεια των Ελλήνων. Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο, αν συνυπολογίσουμε ότι η βολιδοσκόπηση των distress funds γίνεται λίγο πριν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Το πάγωμα στους πλειστηριασμούς αφορά κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ήδη αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 300.000, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές. Αν το πάγωμα των πλειστηριασμών δεν παραταθεί και την επόμενη χρονιά, περισσότερες από 100.000 οικογένειες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στον δρόμο.

Αξίζει να επισημάνουμε το γεγονός πως τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι στιγμής, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, αποφεύγοντας να απαντήσουν επί της ουσίας για το ζήτημα και λέγοντας απλά ότι δεν προβαίνουν σε σχολιασμό υποτιθέμενων πληροφοριών.