Καταργούν (;) τα τεκμήρια των αυτοκινήτων και των σπιτιών

Έτοιμο να προχωρήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει πολύ τόσο την κτηματαγορά όσο και την «πεθαμένη» αγορά του αυτοκινήτου, εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, -το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο- θα προβλέπει την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης καθώς όλο το βάρος θα πέσει στον υπολογισμό του εισοδήματος με τις λεγόμενες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου»

 

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» η συγκεκριμένη αλλαγή θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2014. Δηλαδή, η αλλαγή θα ισχύσει από 1/1/2014 και θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2015. Τι σημαίνει κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στην πράξη;

Ότι ο φορολογούμενος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχει στην κατοχή του ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής. Η εφορία θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές για να τον φορολογεί. Δηλαδή, θα καταγράφει –μέσω των έμμεσων πρακτικών ελέγχου- αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση.

Πρόκειται ασφαλώς για μια τεράστια αλλαγή καθώς η εφορία θα φορολογεί πλέον με βάση πραγματικά γεγονότα (δαπάνη, κατάθεση) και όχι με βάση υποψίες και θεωρία. Ένα ζήτημα μόνο υπάρχει. Πόσο έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μια τέτοια μεταρρύθμιση; Μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να υποστηρίξει το σύστημα των έμμεσων πρακτικών ελέγχου ή η κυβέρνηση θα κάνει πίσω όταν θα αντιληφθεί ότι διακυβεύονται τα «έτοιμα» έσοδα που εξασφαλίζουν στο υπουργείο Οικονομικών τα τεκμήρια έστω και αν «χτυπούν» άδικα τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.