Τη Δευτέρα η εφορία ανοίγει τις πύλες της για τις φορολογικές δηλώσεις και αρχίζουν να έρχονται τα ραβασάκια για 5 φόρους

Του Γεωργίου Πανταζη
Οικονομολόγου, Φοροτεχνικού,   Δ/νων  της  εταιρείας  EUROPEAN TAX SYMMETRY

Το Πάσχα πέρασε αλλά ο «Γολγοθάς» των φορολογουμένων τώρα ξεκινά  καθώς από Δευτέρα και όλο το καλοκαίρι θα πρέπει να βρίσκονται όλοι πάνω από έναν υπολογιστή ή  … στα γκισέ εφοριών και τραπεζών, για να καταθέσουν την φετινή φορολογική δήλωσή τους και  να πληρώσουν τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων που θα τους έρχονται σωρηδόν από το υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα -το βράδυ πιθανότατα- αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για να υποβάλουν μέσω ίντερνετ την φορολογική τους δήλωση περισσότερα από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα), αδιακρίτως αν είναι μισθωτοί, αγρότες ή αυταπασχολούμενοι.

Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης είναι η 30η Ιουνίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, παρότι πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει καν ακόμη την βεβαίωση αποδοχών του 2013 από τους αρμόδιους φορείς (ασφαλιστικά Ταμεία κλπ). Όσοι έχουν παλιούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και φέτος, ενώ όσοι δεν έχουν θα πρέπει να τους προμηθευτούν από την εφορία.

Παράλληλα θα δηλώνουν στους ειδικούς πίνακες και τα ακίνητα που κατέχουν, για να υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά του 2012 αλλά και ο ενιαίος φόρος του 2014.

Κάθε μήνα μέσα στο καλοκαίρι θα πληρώνουν και όσοι κάνουν ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Οι σχετικές οδηγίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη το αργότερο.
Παράλληλα, από τον Ιούνιο και  Ιούλιο θα έρχονται για πληρωμή και άλλα τέσσερα «χαράτσια»:
-το  Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 θα πληρώνουν κάθε δίμηνο 5.000.000 νοικοκυριά, μαζί με τους λογαριασμούς ΔΕΗ τον Ιούνιο. Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

– τον  Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 που θα έρθει τον Ιούνιο σε περίπου 500.000 φορολογούμενους που είχαν το 2011 κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις.

–       τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2012 θα πληρώσουν τον Ιούλιο όσοι κατείχαν την 1/1/12 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί επίσης με συντελεστές από 0,2% έως 2% και η πληρωμή θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις

Τέλη του έτους, από Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, θα πληρώνουν σε 4 δόσεις και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013, οι περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.