Περισσότερους φόρους από τους ελεύθερους επαγγελματίες ζητά η Τρόικα

Καλύτερες κατά 1,5% του ΑΕΠ επιδόσεις στη μείωση του ελλείμματος το 2012, επίτευξη των στόχων για το 2013 και 2014 αλλά και δημοσιονομικό κενό 4,2 δισ. για τη διετία 2015-2016 διαπιστώνουν οι ελεγκτές της τρόικας, όπως αποτυπώνεται στις 247 σελίδες της έκθεσης της Κομισιόν.

Ωστόσο, αν και δεν βλέπουν την ανάγκη για πρόσθετες «θυσίες» σε μισθούς και συντάξεις, οι ελεγκτές επιμένουν στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, βάζοντας στο επίκεντρο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως αναφέρουν, η  φορολογική μεταρρύθμιση που αποφασίστηκε πρέπει να διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση. Υπολογίζουν επιπλέον έσοδα 2 δισ. από φόρους (κυρίως το 2014). Η κατάργηση του αφορολογήτου για τους αυτοαπασχολούμενους πρέπει να αποφέρει σημαντικά πρόσθετα έσοδα, δεδομένου ότι πάνω από το ήμισυ των αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από το τυπικό όριο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, των 5.000 ευρώ ετησίως.

Μέτρα για περαιτέρω μείωση στο έλλειμμα

Το έλλειμμα για το 2012, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της στήριξης προς τον τραπεζικό τομέα, ανέρχονται σε 10% του ΑΕΠ. Το εκτιμώμενο κόστος που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών 2012 είναι περίπου 4,4% του ΑΕΠ. Στην έκθεση τονίζεται ότι, εξαιρουμένων αυτών των δαπανών και των άλλων παραγόντων, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3% του ΑΕΠ, ελαφρώς καλύτερα από ό, τι το στόχο στο πρόγραμμα για 1,5% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για να αποφευχθεί αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2013 και το 2014 αναμένεται να καλυφθούν σε δύο χρόνια. Εκφράζουν την ικανοποίησή τους ότι έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το πολύ μεγάλο και εξαιρετικά εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης για το 2013 και το 2014 (συνολικού ύψους πάνω από 6,5% του ΑΕΠ) που συμφωνήθηκε το 2012.

Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης «πανηγυρίζουν» επειδή για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, το μακροοικονομικό σενάριο (για την ύφεση κλπ) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο από  την προηγούμενη αναθεώρηση.

Παρ ‘όλα αυτά, η αποστολή εντόπισε κάποια υστέρηση των εσόδων και ότι οι αρχές δεν είχαν εφαρμόσει κάποια μέτρα που είχαν συμφωνηθεί

Συνολικά όμως, οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να καλυφθούν τόσο το 2013 και το 2014. Ωστόσο, το πρωτογενές έλλειμμα είναι πιθανό να είναι υψηλότερο το 2013, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λόγω της εφαρμογής του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες.

Και η τρόικα θέλει τους «ρουφιάνους»

Η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να φέρει καθαρά έσοδα κοντά στα 2 δισ. ευρώ, με  τις δημοσιονομικές επιπτώσεις να γίνονται πλήρως αισθητές το 2014. Τα περισσότερα από τα οφέλη θα προέλθουν από την κατάργηση των αφορολογήτων για τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και από το αναμόρφωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Οι ελεγκτές διαπιστώνουν πως οι εξειδικευμένες μονάδες που δημιουργήθηκαν για τη φοροδιαφυγή από άτομα υψηλού πλούτου και τις μεγάλες επιχειρήσεις, βελτιώνονται αργά. Ο αριθμός των ελέγχων είναι ακόμη χαμηλός, αλλά στην είσπραξη των φόρων υπάρχει βελτίωση. Περιμένουν περισσότερα όμως, όπως τονίζουν, «από τις νέες τεχνικές ελέγχων, με βάση την εκτίμηση των κινδύνων και την ενίσχυση της χρήσης των πληροφοριών τρίτων, που θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή».

Η Τρόικα ζητά «αναπροσανατολισμό του προσωπικού με προτεραιότητες τη μονάδα μεγάλων οφειλετών και την μεγάλη μονάδα των φορολογουμένων». Διαπιστώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει περίπου 14.000 προσωπικό, αλλά το μισό είναι πάνω από την ηλικία των 50 ετών και το ένα τέταρτο πάνω από 55.

«Ποντάρουν πολλά» όμως στους φόρους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (μέσω της ΔΕΗ).  Χαρακτηρίζουν «εξαιρετική τη συλλογή των φόρων ακίνητης περιουσίας για το 2013, ενώ ο νόμος για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με τον νέο Ενιαίο Φόρο (και στα αγροτεμάχια) θα πρέπει να εγκριθεί έως τέλος Ιουνίου για το 2014 και μετά. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν ετήσια έσοδα ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ.