Ανατροπή… στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Με πλαφόν για το ύψος των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν και με μεγαλύτερους περιορισμούς στον αριθμό των δόσεων επιστρέφει στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Η τροπολογία, που εγκρίθηκε από την τρόικα για να αντικαταστήσει την αρχική –ευνοϊκή– ρύθμιση, προβλέπει ότι τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ και τα νομικά πρόσωπα μέχρι 100.000 ευρώ. Ειδικότερα, η τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή προβλέπει τα εξής:
• Μπορούν να ρυθμιστούν πάσης φύσεως οφειλές προς το Δημόσιο, που θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, θα μπορούν να ρυθμιστούν χρέη λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, φόρου επί των κερδών ή των εισοδημάτων, φόροι επί των ακινήτων κ.ά.
• Προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση δίνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου, αν και ο υπουργός Οικονομικών με απόφασή του μπορεί να παρατείνει την προθεσμία υπαγωγής. Ομως ακόμα και εάν παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων, η ρύθμιση θα εξακολουθεί να αφορά τον διακανονισμό χρεών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.
• Ενώ στην αρχική ρύθμιση δεν υπήρχε περιορισμός ως προς το ύψος των οφειλών, στη νέα ρύθμιση ορίζεται πλαφόν χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν: 10.000 για τα φυσικά πρόσωπα και 100.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
• Ο αριθμός των δόσεων που μπορεί να διεκδικήσει ο φορολογούμενος περιορίζεται στις 24. Οπως ορίζεται όμως στην τροπολογία, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν ρύθμιση έως 60 δόσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή «οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο, όπως αυτά θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Κατά τα άλλα, διατηρείται το ελάχιστο ποσό των 100 ευρώ για κάθε μηνιαία δόση. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής, χορηγείται στους υπόχρεους αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.
Είναι προφανές ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θυσιάστηκε στον «βωμό» της τρόικα. Στην τελική της μορφή αποκλείει την πλειονότητα των φορολογουμένων που περιμένουν αγωνιωδώς να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν την ποινική δίωξη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Oπως αποκάλυψε η ΕΞΠΡΕΣ, η τρόικα απαίτησε –και πέτυχε– την απόσυρση των αρχικών, ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, απειλώντας ακόμα και με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το αναθεωρημένο μνημόνιο που θα συνοδεύσει τη νέα δανεική σύμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έφτασε στην Αθήνα όταν το πολυνομοσχέδιο ήταν ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει μειώνοντας τον αριθμό των δόσεων σε 48 από 60 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (σε 60 δόσεις θα ρυθμίζονται χρέη φορολογουμένων με αποδεδειγμένη αδυναμία), αλλά αναγκάστηκε τελικά να περιορίσει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο των δόσεων.
Ακόμα και με αυτή τη ρύθμιση παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι μπορούν να ωφεληθούν οι μικροί οφειλέτες, καθώς εκτιμάται ότι το 90% των φυσικών προσώπων έχει ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ. Οσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η τελική ρύθμιση θα ευνοήσει μικρές επιχειρήσεις, ενώ θα εξαιρεθούν οι μεγάλοι οφειλέτες, που ως γνωστόν απειλούνται με ποινική δίωξη εφόσον τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.