Ευνοϊκές ρυθμίσεις για το τέλος ακινήτων

Διορθωτικές κινήσεις στο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά το αλαλούμ που έχουν προκαλέσει τα λάθη στους λογαριασμούς…
 αλλά και υπό το βάρος της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας με την οποία «παγώνει» την καταβολή ειδικού τέλους το οποίο έχει προσδιοριστεί στη βάση λανθασμένων στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να διευρυνθούν οι εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος σε ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν να το πληρώσουν και η καταβολή του τέλους για το 2012 να γίνει σε περισσότερες δόσεις. Ταυτόχρονα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναμένεται να παρέμβει κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας η οποία κρίνεται πως εκδόθηκε «καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών», όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Αντάρτες» δήμαρχοι
Επίσης για να αντιμετωπιστεί το «αντάρτικο» των δήμων κατά του τέλους ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου».

Τα προβλήματα με το ειδικό τέλος ακινήτων που ταλαιπωρούν χιλιάδες ιδιοκτήτες εξετάσθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου και τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων, αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη, το γενικό γραμματέα Δήμαρχο Αμφιλοχίας Κοιμήση και το γενικό διευθυντή Τάκη Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.

Στη χθεσινή σύσκεψη, αφού διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική , σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε:

1. Να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα. Εξετάζεται να εξαιρούνται από το τέλος, αλλά υπό προϋποθέσεις, ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι, ανάπηροι, υπερήλικες, άτομα με εισοδήματα στα όρια της φτώχειας. Ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο προτείνουν να απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ οι πρώτες κατοικίες μέχρι 80 τ.μ. και οι οικογένειες με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.

2. Η είσπραξη του τέλους του 2012 σε περισσότερες δόσεις με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.

3. Η ΔΕΗ θα στείλει στους οικείους δήμους -με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.

4. Οι πολίτες μπορούν να καλούν το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ για την επίλυση προβλημάτων. Το σύστημα πληροφόρησης θα επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.

5. Οι πολίτες που δεν έχουν επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

Tι προβλέπεται σήμερα

1. Iσχύει μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:

Πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα έτους 2010 μέχρι 30.000 ευρώ.

Aνάπηρο (ολικώς τυφλό ή άτομο με βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%) ή πρόσωπο που βαρύνεται φορολογικά από ανάπηρο.

2. Iσχύει πλήρης απαλλαγή από το ειδικό τέλος για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει σε:

Mακροχρόνια άνεργο.

Άνεργο που έλαβε τακτική επιδότηση από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους 6 τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ρεύματος.

Oι άνεργοι δεν απαλλάσσονται, εάν το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Tο όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.