Επαγγελματίες-εμποροβιοτέχνες: Καταργείται το αφορολόγητο, ένας συντελεστής φορολόγησης

Νέο πακέτο φορο-μέτρων, το οποίο θα πλήξει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται με το φορολογικό, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή αναμένεται πλέον στο τέλος του έτους, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες. Προβλέπει επίσης την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο τον προσδιορισμό ελαχίστων ορίων φορολογητέων εισοδημάτων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Οι αλλαγές αυτές εξετάζεται να εφαρμοστούν το 2012.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα προβλέπουν:

-Αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων που αποκτούν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 20% τον ίδιο με αυτόν που θα ισχύει για τα νομικά πρόσωπα δηλαδή για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες. Ετσι για τους φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος, με συντελεστή 20%. Με το μέτρο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να φορολογήσει όσους εμφανίζονται στην εφορία με πολύ χαμηλά εισοδήματα ακόμη και κάτω των 5.000 ευρώ και με διάφορους τρόπους «γλιτώνουν» από την «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα εξακολουθήσει να επιβάλλει και το τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Μάλιστα το τέλος επιτηδεύματος το 2012 θα είναι αυξημένο στα 500 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που εδρεύει σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που εδρεύει σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

-Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των αγροτών. Οι αγρότες θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλία και στοιχεία, να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν και θα φορολογούνται λογιστικά με βάση τα δεδομένα των βιβλίων τους. Επίσης θα πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.

-Κατάργηση της έκπτωσης από τα μισθώματα ακινήτων των αποσβέσεων και των δαπανών συντήρησής τους χωρίς παραστατικά.