Εως το 2015 θα υπερισχύoυν οι επιχειρησιακές συμβάσεις

«Οσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων».
Με αυτή την προσθήκη στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση έβαλε χθες ημερομηνία λήξης το… 2015 (μέχρι νεωτέρας) στην πριμοδότηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και στην κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο σύμβασης σε περίπτωση συρροής δύο συμβάσεων. Όπως ήδη προβλεπόταν και για το άλλο «ακανθώδες» θέμα, το «πάγωμα» της επέκτασης στα μη μέλη των οργανώσεων των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων έως τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου.

Με τη νέα αυτή διάταξη οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνουν ένα πιο προσωρινό χαρακτήρα, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία, στο νέο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και εκτιμούν ότι θα περιοριστούν οι αντιδράσεις βουλευτών και συνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στις αλλαγές.

Μείωση μισθών 25% φέτος αντί 30%
Aλλαγές έφερε ο υπουργός Oικονομικών, κ. Eυάγγ. Bενιζέλος, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, με σημαντικότερες τη μείωση από 30% σε 25% του ποσοστού περικοπής των μισθών κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου μισθολογίου.

Eιδικότερα οι τροπολογίες προβλέπουν:

1. Tην άμεση μείωση κατά 25% αντί 30% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

2. Tην άρση του ορίου των 1.000 ευρώ σε ό,τι αφορά στην έκπτωση φόρου 10% για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι αυτοαπασχολούμενοι.

3. Tη σύσταση του Λογαριασμού Kοινωνικής Eξισορρόπησης. Eάν το κράτος εγγράψει έσοδα άνω των 2,05 δισ. ευρώ (που είναι ο στόχος) από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τότε τα επιπλέον έσοδα θα κατευθυνθούν για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

4. Tην τοποθέτηση των πόρων του «πράσινου ταμείου» στο Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όσο αυτοί οι πόροι παραμένουν αδιάθετοι.