Ποιες επιχειρήσεις και με ποια κριτήρια θα ρυθμίσουν τα χρέη τους

Όσες επιχειρήσεις είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες ή στο Δημόσιο στο τέλος του 2016 θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών χρεών και να έχουν μια τελευταία ευκαιρία να διασωθούν, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις (και ατομικές) με συνολικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Για όσους έχουν όμως χρέη έως 50.000 ευρώ και προκειμένου να μην μπλοκάρει το σύστημα, θα υπάρχει μια αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία, που θα αποκλείει εκείνους πυ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Βασικότερη είναι να έχουν λειτουργική κερδοφορία.

Σε δύο δόσεις και με ακόμη περισσότερες ταχύτητες θα λειτουργήσει όπως όλα δείχνουν ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, κ.α.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις το ύψος των συνολικών προς ρύθμιση οφειλών των οποίων ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, ωστόσο, οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ, θα εξετάζονται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις, που έχουν συνολικές προς ρύθμιση οφειλές μεταξύ 20.000-50.000 ευρώ θα καταθέτουν την αίτησή τους σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και η βιωσιμότητα τους θα κρίνεται με βάση αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης ενώ δεν θα παρεμβαίνει συντονιστής στην όλη διαδικασία.

Τι συμφωνήθηκε για τα χρέη προς το Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο, η λύση, στην οποία συμφώνησαν οι Θεσμοί με την ελληνική πλευρά, είναι το «ξεφούσκωμα” των προστίμων και των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με το σενάριο της ελληνικής πλευράς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων σε πρόστιμα και προσαυξήσεις των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο θα μπορούν να μειωθούν έως 95%. Βέβαια το «κούρεμα” αφορά μόνο τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και όχι το κεφάλαιο.

Μια ακόμη αλλαγή, που έχει σχέση με την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, είναι το ύψος των δόσεων, οι οποίες «κλειδώνουν” στις 120.

Δύο – τρεις ακόμη αλλαγές, οι οποίες ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει” είναι η ρήτρα που υπάρχει στο σχέδιο νόμου για μη υπαγωγή στον μηχανισμό επιχειρήσεων στην περίπτωση που οι οφειλές ενός μόνο πιστωτή υπερβαίνουν το 85% αλλά και ο κανόνας της μιας θετικής χρήσης την τελευταία τριετία.

imerisia.gr