Επανέρχεται το βιβλίο πελατών για γιατρούς και συνεργεία

Την ολική επαναφορά τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων που καταργήθηκαν πριν από δυο χρόνια με στόχο την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος; Η κατάργηση οδήγησε σε έξαρση της φοροδιαφυγής αλλά και σε αδυναμία των ελεγκτικών υπηρεσιών να πραγματοποιούν αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επανέλθει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών η υποχρέωση τήρησης πρόσθετου βιβλίου πελατών. Τα πρόσθετα βιβλία καταργήθηκαν με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2014. Στο βιβλίο πελατών μια σειρά από επαγγελματικές κατηγορίες ήταν υποχρεωμένοι να καταχωρήσουν τα στοιχεία κάθε πελάτη που εισερχόταν στην επαγγελματική τους εγκατάσταση. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά δεσμεύονταν στην έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου ενώ μπορούσε να ελεγχθεί και πιο εύκολα από τους ελεγκτές αν ο επαγγελματίας τηρεί τη φορολογική νομοθεσία και εκδίδει αποδείξεις.

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός συνεργείου ήταν υποχρεωμένος να καταχωρήσει τα στοιχεία του οχήματος που εισερχόταν για επισκευή στην εγκατάστασή του.  Ο ιδιοκτήτης είχε δικαίωμα να γράφει στο βιβλίο ότι εξήλθε το όχημα χωρίς να διαγνωστεί κάποια βλάβη και να μην εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να το κάνει μαζικά καθώς θα έδινε στόχο για διενέργεια φορολογικού ελέγχου.  Το ίδιο ίσχυε και για έναν γιατρό.

Με την κατάργηση του πρόσθετου βιβλίου ακόμη και αν εισέλθουν οι ελεγκτές στο συνεργείο ή το ιατρείο δεν μπορούν να διαπιστώσουν αν έχει παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία καθώς μέχρι την ολοκλήρωση της επίσκεψης ή της επισκευής δεν είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των στοιχείων του πελάτη πουθενά. Μόνο κατά την αποχώρηση του μπορεί να ελεγχθεί αν εκδόθηκε απόδειξη από ελεγκτές που έχουν “στηθεί” στην έξοδο. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ελέγχου αλλά παρουσιάζει  πολλές δυσκολίες (π.χ. οι ελεγκτές γίνονται αντιληπτοί από τους επαγγελματίες από κάμερες που έχουν τοποθετήσει στις εισόδους).

Με την επαναφορά του πρόσθετου βιβλίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση καθώς θα εκδίδονται περισσότερες αποδείξεις λόγω της καταγραφής των πελατών που εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση.

capital.gr