Αδικη φορολόγηση όσων Ελλήνων κατοικούν ή διαμένουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.)

Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα.

Εάν διαβάσετε προσεκτικά την Διμερή Σύμβαση Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας που υπογράφηκε στις 18/1/2010 μεταξύ της Ελλάδος και των Ημωμένων Αραβικών Εμιράτων, (κυρώθηκε με τον Νόμο 4234/4-2-2014  ΦΕΚ 28/4-2-2014), θα διαπιστώσετε με έκπληξη ένα πράγμα : Αδικη  Φορολόγηση για τούς Ελληνες  που κατοικούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχουν εκεί εισοδήματα.

Βέβαια η Σύμβαση αυτή δεν γράφει τέτοια πράγματα. Προς Θεού !!

Το εννοεί όμως . Και γίνομαι πιο σαφής :

1. Το άρθρο 4 περ. β’ της Σύμβασης αυτής αναγράφει : « στην περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, (φορολογικός) κάτοικος σημαίνει ότι ένα φυσικό πρόσωπο που έχει την διαμονή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την υπηκοότητα των Αραβικών Εμιράτων, …………»

2. Ο φόρος  εισοδήματος στα Η.Α.Ε. είναι μηδέν.

Από τα  παραπάνω (1 και 2) τεκμαίρεται ότι oΕλληνας που είναι μόνιμα εγκατεστημένος στα Η.Α.Ε.  θεωρείται ότι έχει την φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και όχι εκεί στα Η.Α.Ε. που προσπορίζεται τα εισοδήματά του , εκεί που κατοικεί μόνιμα , εκεί που, ίσως, αποβιώσει.  ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Η.Α.Ε.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του και να υπόκειται σε φορολογία στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που προέρχονται από τα Η.Α.Ε. με συντελεστές 22% ή 26% ή 33% ανάλογα με το είδος του εισοδήματός του, χωρίς να αφαιρείται (συμψηφίζεται) άλλος φόρος

Οι Ελληνες που ζούν στα Η.Α.Ε., για άλλη μια φορά,διαπιστώνουν ότι η Ελληνική Πολιτεία τους αγνόησε όταν στις 18/1/2010 υπέγραψε την οδυνηρή, λεόντιο,  γι αυτούς παραπάνω διμερή σύμβαση με το κράτος αυτό. Κανείς δεν τους προστάτεψε. Κανείς δεν κοίταξε τα συμφέροντά τους. Ως συνήθως τους θεώρησαν υποζύγια που θα έπρεπε να συνεισφέρουν στα δημοσιονομικά της Ελλάδος με πολύ αυστηρό τρόπο.

Την υπόθεση αυτή διαχειρίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου των Οικονομικών.

Η πολιτική Ηγεσία της εποχής εκείνης γιατί δεν τους τράβηκε το αυτί ;

Εδιάβασε κανείς τους το άρθρο 4 της σύμβασης αυτής ;

Θα ενδιαφερθεί  κανείς Ελληνας πολιτικός για τους Ελληνες Ομογενείς της διασποράς ;

Ποιος θα ελέγξει  εάν ΟΛΕΣ οι  Διμερείς Συμβάσεις που έχει υπογράφει η Ελληνική πλευρά με τα άλλα κράτη ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ που είναι  Ελληνες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, εργαζόμενοι που ζητούν νόμιμη και δίκαιη φορολογική προστασία, που θέλουν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα χρήματα που κερδίζουν στο εξωτερικό χωρίς απειλές υπερφορολόγησης, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς ανύπαρκτες κατηγορίες για φοροδιαφυγή, και, από ευεργέτες που μπορούν να τροφοδοτήσουν  την λεγόμενη  ρευστότητα, να σέρνονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για φορολογικούς λόγους και να αναγκάζονται να επενδύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, μακριά από την πατρίδα που τα χρειάζεται πολύ ;   

Υ.Γ.Τα επτά εμιράτα που απαρτίζουν την ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι τα εξής:

  • Άμπου Ντάμπι
  • Αϊμάν
  • Ντουμπάι
  • Ουμαλ-Καϊγιάν
  • Ρας αλ-Καϊμά
  • Σάρια(Sarjah)
  • Φουτζέιρα

www.forologikanea.gr