Οι έξι αλλαγές στο ασφαλιστικό τον Ιούλιο

Εξι αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται μέσα στον Ιούλιο, φέρνοντας ανατροπές σε εισφορές, επικουρικές συντάξεις και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση.

Τον Ιούλιο θα γίνει μάλιστα το πρώτο βήμα στο μέτωπο των ενοποιήσεων, καθώς παραδίδεται στο υπουργείο Εργασίας η σχετική μελέτη.

Οι αλλαγές του Ιουλίου περιλαμβάνουν:

1. Μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

2. Μείωση κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους. Από τη νέα χρονιά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

3. Ολοκλήρωση της μελέτης του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων, με στόχο τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών φορέων, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί «Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων».

4. Κλείδωμα των αλλαγών για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Για το σκοπό αυτό θα παραδοθεί πόρισμα στον υπουργό Εργασίας από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

5. Κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους. Πλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ΟΓΑ για την αντίστοιχη παροχή.

6. Καθιέρωση της προσωρινής σύνταξης στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης.

www.imerisia.gr