Ποιες εισφορές μειώνονται και ποιες καταργούνται από την 1η Ιουλίου

Χαμηλότερες εισφορές θα καταβάλουν από την 1η Ιουλίου οι εργοδότες κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και οι εργαζόμενοι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα με βάση το ν. 4254/14 και σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες, με τα ποσοστά των μειώσεων, η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι απώλειες εσόδων, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα φτάσουν τα 974,17 εκατ. ευρώ.

Οι εισφορές που καταργούνται από την 1η Ιουλίου είναι:

  • Η εργοδοτική εισφορά 1% και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) υπέρ του ΔΛΟΕΜ. Από την 1/7/2014 καταργείται ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών και ειδικά για φέτος προβλέπεται να καταβληθεί για τελευταία φορά το 50% του «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.
  • Η εργοδοτική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Οι εισφορές που μειώνονται είναι:

  • Η εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%. Στο εξής η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,24%, η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) στο 0,12% ενώ η εργατική εισφορά υπέρ του ΕΚΛΑ θα είναι 0,10%.
  • Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας από 0,80% σε 0,25%.

Να σημειωθεί ότι η συνολική μείωση των εισφορών (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.) θα είναι της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση που έγινε στα τέλη του 2012, ενώ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει την εξέταση της δυνατότητας περαιτέρω μείωσης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο του 2015.

www.imerisia.gr