Εφάπαξ από το καλοκαίρι, θα γίνει, σε συμφωνία με την τρόικα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%.

Αυτό επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Απομένει προς διευκρίνιση το εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές ή εάν οι εργοδότες θα «συνεισφέρουν» με 2,9% και οι εργαζόμενοι με 1%. Η τρόικα φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει σε σχετική ερώτηση ότι «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».
  
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το καθαρό κενό που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών είναι τελικά πολύ μικρότερο από τον αρχικό υπολογισμό (περίπου 700 εκατ. ευρώ), καθώς προκύπτουν οφέλη τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο τελικό κενό θα καλυφθεί και με μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώνει «εξετάζονται διάφοροι τρόποι».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες για το έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ που θα προκαλούσε στα ασφαλιστικά ταμεία η εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και έχει αντιπροτείνει η προσαρμογή να γίνει σταδιακά  σε τρεις δόσεις έως το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν απορρίψει και την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μείωση των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ των οικογενειακών επιδομάτων και των προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Στο θέμα των φόρων υπέρ τρίτων η τρόικα ζητά στις υπό κατάργηση μη ανταποδοτικές χρεώσεις να συμπεριληφθούν και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που θα δημιουργήσει πρόσθετο έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να επαναλάβει πως η ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας καθιστά εκ των πραγμάτων περιττή την έγκρισή τους από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Τέλος, υπό συζήτηση αναμένεται να τεθούν η  εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ.