Όλα τα χρονοδιαγράμματα για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων

«Ο κύβος ερρίφθη», οι παρατάσεις δόθηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως δεν θα δοθούν ξανά άλλες.

Με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης, παρατείνεται κατά 22 έως και 60 μέρες ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αντί στις 30 Ιουνίου που έληγαν, θα πρέπει να υποβληθούν σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ κάθε φορολογουμένου, ως εξής:

για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013,

για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,

για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,

για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,

για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013 και

για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Αυτό θεωρείται σίγουρο για την τελευταία καταληκτική ημερομηνία (30 Αυγούστου), ίσως όχι όμως και για τις ενδιάμεσες. Ερωτηματικό παραμένει αν η ηλεκτρονική δήλωση μέσω ίντερνετ θα γίνεται –σιωπηρά- δεκτή και για λίγες ώρες ή μέρες μετά τα μεσάνυχτα της τελευταίας διορίας, καθώς οι απόψεις διίστανται και στο οικονομικό επιτελείο. Στόχος του πάντως είναι, όχι να «φάει» πρόστιμο η μισή Ελλάδα αν χάσουν τη διορία, αλλά να μην σπεύσουν και τα 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με συνεχείς παρατάσεις, να καταθέσουν μαζικά δηλώσεις την τελευταία μέρα, αφού τότε το ηλεκτρονικό σύστημα θα κατέρρεε. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να το ρισκάρει κανείς να χάσει τυχόν την δική του προθεσμία, έστω και για ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα που θα κλείσουν για αυτόν τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.

Μέχρι σήμερα ελάχιστοι πολίτες έχουν καταθέσει δήλωση, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη λάβει στα χέρια τους τις αναγκαίες βεβαιώσεις. Από σήμερα ή αύριο όμως, το αργότερο, θα εμφανιστούν στη δήλωση Ε1 κάθε υπόχρεου και οι τόκοι καταθέσεων του 2012.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πάντως πως οι φορολογούμενοι έχουν δύο ισχυρά κίνητρα για να καταθέσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου τη δήλωσή τους:

–         Όσοι την υποβάλουν μέσα στον Ιούλιο θα δικαιούνται να πληρώσουν με τρεις διμηνιαίες δόσεις, ενώ όσοι τις αφήνουν για Αύγουστο θα πληρώσουν με δύο δόσεις. Εκτός φυσικά αν πληρώσουν και φέτος με κάρτα, για να πληρώνουν με δόσεις στην τράπεζα αντί το δημόσιο.

–         Όσο ταχύτερα υποβάλουν δήλωση Ε1 οι οικογενειάρχες, τόσο ταχύτερα θα μπορούν να υποβάλουν στη συνέχεια και το έντυπο Α21 για να λάβουν το επίδομα τέκνων. Εφόσον φυσικά το συνολικό εισόδημα τούς το επιτρέπει (δηλ. έως 26.000 ευρώ για 1 παιδί, έως 29.000 για δύο παιδιά, έως 32.000 για 3 κλπ).

Μέχρι 8 Ιουλίου παρατείνεται επίσης η διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων.

Χωρίς να χρειάζεται όμως να εκδοθεί καν ειδική απόφαση του υπουργείου, παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα (1/7/2013) η προθεσμία για όσους έπρεπε να πληρώσουν σήμερα ή αύριο τις δόσεις για χρέη τους στην εφορία. Αυτό ισχύει με βάση πάγιες διατάξεις (ΠΟΛ.1101/19.3.2002″Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών , τελών και βεβαιωμένων χρεών για τις ΔΟΥ στις οποίες διακόπτεται η λειτουργία τους ή παραμένουν κλειστές από λόγους ανώτερης βίας”), λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει για τις 27 και 28 Ιουνίου η ΠΟΕ-ΔΟΥ. Ο έφορος πρέπει να φροντίσει να μην υποστούν πρόστιμο, ειδάλλως το πληρώνουν και μετά υποβάλλουν εγγράφως ένσταση ζητώντας την επιστροφή του ως “αχρωστήτως καταβληθέντος” βάσει της ΠΟΛ.1101/2002.

Αυτή η παράταση όμως καλύπτει μεν τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων για πληρωμές και δηλώσεις, αλλά όχι και τις αιτήσεις που ίσως πολλοί θα ήθελαν να προλάβουν να υποβάλουν για να υπαχθούν στην παλαιά ρύθμιση χρεών με τις 48 δόσεις. Από 1.7.2013 απαγορεύεται πλέον να γίνει ρύθμιση με τους παλαιούς όρους, που προσφέρουν λιγότερες δόσεις αλλά μεγαλύτερη «ασυλία» του οφειλέτη έναντι της εφορίας. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα να δοθεί παράταση για την υποβολή τέτοιων αιτήσεωνέως την 1η Ιουλίου και, συνεπώς, όσοι «καίγονται» για να τις προλάβουν, θα χρειαστεί να περάσουν από τη ΔΟΥ όπου ανήκουν για να δουν εάν, παρά την απεργία, εργάζεται επαρκές προσωπικό για να εξυπηρετηθούν εντός του Ιουνίου.